A Facebook könnyen elvarázsolja az embert és a sok ismerős arc bizalmas légkört teremt. Ennek ellenére nem szabad elfelejtenünk, hogy a Facebook egy profit-orintált rendszer, ami minden lépésünket figyeli és tárolja. Amennyiben már regisztrált felhasználói vagyunk, figyeljünk arra, hogy mi használjunk a Facebook-ot, és ne engedjük, hogy magával ragadva az használjon minket. Mire kell leginkább odafigyelni?

  • Nem javasolt családi fotók és események feltöltését a Facebookra, mivel a biztonsági beállítások mellett is minden feltöltött tartalmunk kikerül a számítógépünkből és távoli szerveken tárolódik le, amire ezután már kevés hatásunk van.
  • Amennyire lehet, hárítsuk a Facebook automatizált, sok esetben agresszív kísérletét arra, hogy hozzáférhessen címlistáinkhoz. Inkább mondjunk le egy érdekesnek tűnő tartalomról!
  • Ne legyünk naivak és hiszékenyek. A Facebook-ot rosszhiszemű felhasználók használhatják megtévesztésre is, más profil mögé ?rejtőzve?.
  • Gyerekeink internetezésére figyeljünk oda és ne legyenek tabuk! Az internet és ezen belül a közösségi média (pl. Facebook) lehetőségeiről és a veszélyeiről jobb, ha tőlünk hallanak, semmint kortársaiktól.

És leginkább ne töltsünk sok időt fenn, mert könnyen a rabjává válhatunk. Helyette inkább találkozzunk személyesen barátainkkal, ismerőseinkkel, szerezzünk valós élményeket!